Monday 4 April 2016

Resipi : Tteokbokki (Rice Cake Korean)

Assalamualaikum..

hari ni mell nak kongsi resipi!

hari ni jom kite buat kek beras..kan selalu kalau kite tengok drama korea ada dorng makan tteokbokki ni. Dah selalu sangat tengok dorng makan, mmg teringin lah kan..dah beberape kali makan tteokbokki ni, tapi tak pernah buat sendiri plk..

So saje lah try buat, jadi plak tu..tapi masin sikit..hahaha..lepas ni kalau buat lagi kene ingat jangan masukkan garam banyak sangat. 

firstly mell nak tunjukkan cara buat kek beras tu. kalau tak ada kek beras tu mcm mana nak jadi tteokbokkinye kan. Kek beras ni boleh je beli kat mane-mane supermarket, tapi mell dah cari kat giant hari tu tak ada plak..habis lah kot tu. ha! jom kite start buat kek beras dulu lepas tu baru buat tteokbokki!!!

bahan-bahan: 

500g tepung beras
sedikit garam
Air panas

bahan-bahan nak buat rice cake ni mmg tak banyak pon..yang penting kene guna tepung beras. Mell tgk kat blog mane tah diorng pakai beras sushi tu, tapi dah dasar pemalas kite guna tepung beras je..hahaha..

-Rujuk no kat pic ni ye-

1. satukan tepung dengan garam. Gaul rata.

2. Masukkan air panas sikit-sikit, jangan masukkan banyak terus takut terover air plak.

3. Dah agak-agak okey, masukkan kat dalam pengukus. Kukus dalam masa 30min. Kukus sampai masak tau. Kalau tak masak takut nanti makan melekat dalam mulut. 

4. ha, tu lah bentuk dia kalau dah masak. 




5. Step yang ke-5 ni yang paling penat nak buat. Sebab lagi lama uli lagi sedap kek beras tu. Uli adunan ni time panas,  kalau dah sejuk tak jadi plak. Kek beras ni sedap kalau dia ade rasa kenyal-kenyal, baru lah mak mentua korean korang sayang!

6. Rasa rasa adunan dah okey, dah boleh bentuk kan mcm slider. Sapukan minyak bijan sikit kat tempat yang nak bentukkan, supaya nanti tak melekat. ketebalan boleh ikut suka, Mell buat lebih kurang besar jari jemari, hahaha..bukan jari Mell tau, tak kan lah jari Mell besar macam tu. Tu jari sape tah..hihiihi..

7 & 8. dah siap! kalau ikutkan berape banyak yang boleh dapat, dalam satu pinggan makan. boleh makan untuk 3-4 orang. 

Mell teruskan buat Tteokbokki pedas. 

Bahan bahan :

Kek Beras 
3 keping kek ikan
Daun bawang
Gochujang (beli kat giant) *dalam bekas warna merah.
Ikan Bilis (Guan kiub ikan bilis je)
Gula
Bijan 
Telur (ikut Suka)
Bahan Bahan



1. Rebus ikan bilis, Mell didihkan sekejap kiub ikan bilis tu, lepas dah mendidih masukan Gochujang, Kek ikan yang di potong-potong, daun bawang. kalau nak masuk telur pastikan telur rebus ye. Air yang digunakan mengikut citarasa. Kalau suka pedas boleh masukkan serbuk cili. lepas tu perasakan dengan garam dan gula.


-Lepas masukkan semua, biarkan tteokbokki ni kering dan menjadi pekat.


-Dah siap!-

Nak buat tteokbokki mmg senang, yang leceh nak buat rice cake tu. kalau reti kungfu mmg dah berkungfu.

Okey tu je. Selamat menikmati Tteokbokki ye. 

bye,
Mell 

9 comments:

  1. sedapnya ^_^ senang ja upanya bahan dia.cara ja pyah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je..tapi berpeluh lah jugak nak buat..hihihi..

      Delete
  2. Ooh...kene kukus rice cake tu...zara p buat cam buat buah melaka tu. Patot la tak kenyal..hahaha. *_*" btw, thanks for the recipe.. boleh cuba ni..シ

    ReplyDelete
  3. tepung beras ke.. ahhahaha kita guna tepung pulut campur sikit tepung gandum... oklah janji boleh makan... ada rasa kenyal2 sikit jugak... kita uli jer tepung tu ngan air.. pstu gentel2 panjang2 then rebus.. naik atas angkat n tos.. huhu pstu buat kuah ... anak ske sgt.. tak makan nasi takpe makan topoki jer...

    ReplyDelete
  4. nti nak try cara sis pulak.. menarik hi hi hi

    ReplyDelete
  5. Sis . tepung beras ka atau tepung beras pulut ?

    ReplyDelete
  6. Tepung beras cap ape yg ok??

    ReplyDelete
  7. ghocujang yg beli kat giant tu halal x??

    ReplyDelete